Briwat zijn heerlijke knapperige bladerdeeghapjes gevuld met kip, amandelen en kaneel. Klinkt goed, right?! Zelf maak ik altijd een hele lading om in te vriezen. Zo heb ik altijd wat achter de hand bij onverwacht bezoek.

Voor 25 tot 27 stuks:
– 20 vellen filodeeg
– 2 kipfilets
– 2 uien
– 2 eieren
– 90 gram amandelen
– Volle eetlepel verse peterselie
– 250 ml water
– 2 tl kurkuma
– 2 tl gember
– 3 eetlepels poedersuiker
– 3 theelepels kaneel
– 50 gram roomboter
– Zout en peper naar smaak
1. Snij de kipfilets in grote stukken en aan in een pan tot ze goudbruin zijn.
2. Snipper ondertussen de uitjes en peterselie fijn en voeg dit samen met alle kruiden toe aan de pan met kip.
3. Roer alles goed door en laat het 5 minuten pruttelen. Giet het water erbij en doe de deksel op de pan.
4. Draai het vuur laag en laat de kip langzaam garen. Roer tussentijds een paar keer door.
5. Zodra de kipstukken gaar zijn haal je ze uit de pan en laat je ze afkoelen en uitlekken.
6. Draai het vuur weer omhoog en klop de 2 eieren door het overgebleven ui-mengsel. Blijf goed roeren. Laat het mengsel indikken tot bijna al het vocht is verdwenen. Schep het daarna over in een schaal, zodat het verder kan afkoelen.
7. Hak de amandelen samen met het poedersuiker en kaneel fijn met een hakmolen.
8. Scheur de stukken kip in kleine stukjes en schep het samen met de fijngehakte amandelen door het ui-mengsel.
9. Smelt de roomboter en snij ondertussen de filodeeg in 3 stroken van ongeveer 10 cm breed.
10. Neem een strook en smeer het licht in met roomboter. Schep onderaan een volle eetlepel van het kipmengsel. Vouw het vervolgens op tot een driehoekje en bestrijk de bovenkant wederom met wat roomboter.
11. Herhaal tot alles op is.
12. Bak de briwat op 200 graden voor zo’n 15 minuten in een voorverwarmde oven.
Heb je dit recept gemaakt? Laat het mij in een reactie hieronder of via Instagram met de hashtag #whatscookinnl dan vooral weten. Ik hoor graag wat je ervan vond!
Geef een reactie