Hoe werkt het algoritme van Instagram eigenlijk? Nou, als je Instagram al een tijdje gebruikt is het je vast opgevallen: het algoritme is de afgelopen jaren sterk veranderd. Zo verdween in 2016 de chronologische feed door een slim algoritme. Hierdoor is engagement op je posts, stories en reels leidend geworden. In dit artikel leg ik je de werking van het algoritme uit en geef ik je tips om het algoritme naar je eigen hand te zetten.

Wat is het Instagram algoritme?
‘Vroegah’ gebruikte Instagram nog geen algoritme, maar kreeg je updates te zien op basis van chronologische volgorde. Ongeacht of een post nu wel of niet relevant voor jou was.
Inmiddels is dat gelukkig veranderd. Het algoritme zoals we nu kennen analyseert namelijk jouw post aan de hand van de hoogte van de engagement rate. Hiermee wordt bepaald of de post als populair beschouwd mag worden.
Inmiddels geeft 80% van alle social media marketeers aan dat hun strategie er in de eerste plaats op gericht is om meer engagement te creëren.
Komen er veel reacties op je post? Dan zorgt Instagram ervoor dat de post nóg beter presteert. Zorgt je post voor weinig engagement? Dan zal Instagram je post slechter laten presteren.
Daarnaast richt het huidige algoritme je feed in op basis van de Instagram-accounts die jij volgt, het gedrag dat je toont en je persoonlijke interesses. Hiervoor maakt Instagram gebruik van Machine Learning.
Drie belangrijke factoren
Bij het inrichten van jouw feed kijkt Instagram naar drie belangrijke factoren, namelijk:
- Jouw interesses: op basis van het gedrag dat jij vertoont wordt bepaald hoe groot de kans is dat jij een bepaalde post interessant gaat vinden.
- Recentheid: een nieuwe post krijgt voorrang op een oudere post.
- Relatie: posts van mensen waarvan je vaker iets liket of waarin je getagt bent krijgen meer aandacht binnen je feed dan andere posts.
Nog een aantal factoren
Naast bovenstaande belangrijkste factoren spelen er nog een aantal kleine factoren een rol bij het opbouwen van je Instagram feed:
- De frequentie: hoe vaak zit je op Instagram? Instagram wil je bij elk nieuw bezoek weer andere relevante content laten zien.
- Aantal volgers: volg je veel accounts? Dan wil Instagram je content van zoveel mogelijk verschillende accounts laten zien.
- Tijdsduur: hoe lang ben je telkens online op Instagram? Kijk je vaak eventjes snel tussendoor? Of scroll je soms uren aaneen door je feed? Ook dan zorgt Instagram ervoor dat je de meest interessante content blijft zien.
Effecten hoog engagement rate
Zoals ik eerder al aangaf is engagement op je content leidend geworden. Hoe hoger de engagement rate, hoe populairder jouw post dus wordt beschouwd. Met als gevolg:
- Meer kans op zichtbaarheid in de sectie ‘Ontdekken’.
- Meer kans op zichtbaarheid in de sectie ‘Populair’.
Jouw post wordt dus niet alleen vaker vertoond in de feed van jouw volgers, het wordt ook als inspiratie aangeboden in andere secties waardoor je organisch nóg meer zichtbaar bent.
Het algoritme positief beïnvloeden
Wil je het Instagram algoritme in jouw voordeel laten werken? Dan geef ik je hieronder een aantal tips:
- Wees van tevoren minimaal 5 minuten zelf actief op Instagram voordat je jouw post plaatst. Reageer, like en bewaar posts, reels en stories van anderen.
- Reageer binnen 30 minuten op comments bij jouw nieuwe post en probeer daarmee wederom een reactie uit te lokken.
- Zorg ervoor dat je volgers langer bij je post blijven hangen door bijvoorbeeld een carrousel te plaatsen.
- Ga engagement aan via je stories door bijvoorbeeld vragen te stellen en polls te plaatsen.
- Schoon tot slot regelmatig je account op door nep-accounts en inactieve accounts te verwijderen. Ze leveren je niets op en halen enkel je engagement rate onnodig naar beneden.
Nog een paar laatste tips
Wil je jouw organisch bereik nog meer vergroten? Dan heb ik nog een aantal laatste tips voor je:
- Gebruik hashtags! Zowel de ‘grotere’ als en ‘kleinere’ en wissel regelmatig af.
- Stel een vraag in je content om meer interactie met je doelgroep uit te lokken.
- Voeg locaties toe aan je content.
- Tag accounts in je content.
- Like en reageer dagelijks actief op content van anderen.
- Wees consequent. Het algoritme straft accounts die zonder enige structuur posten. Het maakt hierbij niet uit hoe vaak je iets posts, zolang het maar volgens een vaste regelmaat is.
Pro-tip: Instagram telt elke vorm van interactie als interactie. Maak hier dan ook volop gebruik van door bijvoorbeeld via jouw stories laagdrempelige interacties met andere accounts te hebben. Plaats een poll, vraag om een mening of stel een open vraag over een bepaald onderwerp. Iedere reactie die binnenkomt telt als interactie en vergroot het bereik van jouw account!
Instagram algoritme verandert continu
Het algoritme van Instagram is continu in ontwikkeling. Wat vandaag nog supergoed werkt, kan morgen bij wijze van volledig achterhaalt zijn.
Je kunt daarom het best rekening houden met bovenstaande factoren waarop het huidige algoritme gestoeld is. Die zijn minder veranderlijk en geven je wat inzicht in achterliggende processen. Ga geen geforceerde trucjes uithalen om het algoritme te manipuleren. That’s a total waste of your time. Gebruik die tijd liever in het bedenken en ontwikkelen van relevante content voor je doelgroep.
Meer weten?
Heb je nog vragen of wellicht hulp nodig met je Instagram account? Neem dan gerust even contact op met mij.
Geef een reactie