Had ik al gezegd dat asperges mijn #1 favoriete groenten zijn? Ik vind ze zooooo zoooo lekker! Zodra ze in het seizoen zijn, race ik naar de boer om ze te halen. En hell no dat ik er wat van weggooi. Dus maak ik altijd een lekker gebonden soepie van de restjes.

Voor 4 flinke kommen soep:
– Kontjes en schillen van 1 kg asperges
– 2 groente of kip bouillonblokjes
– 2 kleine uitjes
– 35 gram bloem
– 35 gram ongezouten roomboter
– 100 gram gerookte zalmfilet
– 2 gekookte eitjes
– 150 ml kookroom
– Zout en peper naar smaak
1. Vul een pan met 1 liter water en voeg hier de 2 bouillonblokjes aan toe. Breng het water aan de kook.
2. Snipper de uitjes en fruit deze even in een pannetje aan. Kook de 2 eitjes in 8 minuten gaar.
3. Zodra de bouillon kookt doe je de uitjes, kontjes en schillen in de pan erbij en laat je alles 45 minuten op laag vuur pruttelen.
4. Haal de pan van het vuur en pureer alles met een staafmixer totdat je een mooie gladde soep overhoudt.
5. Smelt het roomboter op laag vuur in een pannetje. Voeg hier in één keer de bloem aan toe en blijf continu(!) roeren. Na een paar minuten is de bloem gaar en heb je een witte roux.
6. Roer de roux beetje bij beetje door de bouillon. Schep er pas een nieuwe lepel bij als de vorige volledig is opgelost. Voeg tot slot nog het kookroom toe en eventueel nog wat zout en peper naar smaak.
7. Garneer met stukjes zalmfilet en ei. En mocht je (net als ik) alweer een nieuwe lading asperges in huis hebben, dan zou ik er ook zeker nog wat gekookte asperge stukken aan toevoegen.
Heb je dit recept gemaakt? Laat het mij in een reactie hieronder of via Instagram met de hashtag #whatscookinnl dan vooral weten. Ik hoor graag wat je ervan vond!
Geef een reactie