Dit basisrecept voor Italiaanse tomatensaus komt écht altijd van pas. Heerlijk als basis voor bijvoorbeeld een pastasaus of om een pizza mee te besmeren.

Waar veel mensen denken dat het beter is om verse tomaten te gebruiken, doe je er in Nederland verstandiger aan om voor tomaten uit blik te gaan.
Simpelweg omdat het in ons kikkerlandje lastig is om aan goede en smaakvolle tomaten te komen. Vooral in de winterperiode.
De aller-aller-lekkerste tomaten uit blik zijn de San Marzano van Mutti. Kun je die niet vinden? Ga dan voor Heinz.
Voor 1 flinke pot:
– 800 ml gepelde tomaten (blik)
– 1 grote ui
– 5 tenen knoflook
– Scheut olijfolie extra vierge
– 1 el azijn
– 3 laurierblaadjes
– 2 handen verse basilicum
– 1 el Italiaanse kruiden
– Zout en peper naar smaak
1. Pureer de gepelde tomaten uit blik met een staafmixer in een mengbeker.
2. Versnipper de ui en sla de knoflookteentjes plat. Fruit ze aan in een flinke scheut olijfolie extra vierge.
3. Voeg hier vervolgens de gepureerde tomaten aan toe, samen met de azijn, Italiaanse kruiden, laurierblaadjes en peper en zout. Roer goed door.
4. Laat de saus minimaal 1 uur zachtjes pruttelen op het laagste vuur. Roer regelmatig door. Voeg na een half uur de fijngehakte basilicum toe.
5. Als de saus bijna klaar is haal je de laurierblaadjes en de geplette knoflookteentjes eruit.
6. Proef! Voeg eventueel nog wat extra basilicum of zout en peper toe. Laat het afkoelen.
Je kunt de saus in een glazen pot enkele dagen bewaren in de koelkast. Of vries het in voor later gebruik.
Heb je dit recept gemaakt? Laat het mij in een reactie hieronder of via Instagram met de hashtag #whatscookinnl dan vooral weten. Ik hoor graag wat je ervan vond!
Geef een reactie