Stoofpotjes zijn dé reden dat ik blij word van dit gure weer. Ze zijn super lekker, makkelijk en ideaal om restjes op te maken. Trek in stoofpot? Probeer deze heerlijke winterse stoofpot met rundvlees eens!

Je kunt er in principe alles in doen wat je zelf lekker vindt. Ik heb het gedaan met de dingen die ik op dit moment in huis heb. Dus mocht je iets niet in huis hebben: durf te varieren!
Voor 3 personen:
– 500 runderlappen
– 3 winterpenen
– 12 rode krieltjes
– 1 grote ui
– 250 gram sperziebonen
– 300 ml rundvleesbouillon
– 2 plakken ontbijtkoek
– 4 tot 5 eetlepels appelstroop
– 1 eetlepel dijon mosterd
– 5 gedroogde laurierblaadjes
– 30 gram ongezouten roomboter
– peper en zout
1. Snij de runderlappen in grote stukken. Blokjes van 2-3 centimeter is een goed formaat. Anders drogen ze te gemakkelijk uit. Bestrooi ze met peper en zout.
2. Doe het vlees in een schaal en schep er 4 eetlepels appelstroop en 1 eetlepel mosterd bij. Meng alles goed door elkaar.
3. Snipper de ui. Warm het roomboter op in de stoofpan en voeg hier het vleesmengsel samen met de ui aan toe. Roer wederom alles goed door elkaar.
4. Steek de laurierblaadjes ertussen en schenk er de warme boullion bij. Zet het vuur op de laagste stand en laat het met de deksel op de pan 2 uurtjes stoven.
5. Na 2 uur verkruimel je de plakken ontbijtkoek boven de pan en voeg je nog 1 eetlepel appelstroop toe.
6. Rasp de winterpenen en snij ze in stukken. Was de rode krieltjes en snijd ze door de helft. Breek de sperziebonen. Voeg alle groenten toe aan de stoofpan. Laat alles nog zo’n 45 minuten stoven.
7. Haal nu de deksel van de pan en zet het vuur op de hoogste stand. Doe dit net zolang tot je een rijke en diepe saus overhoudt. Bij mij duurde het 7 minuutjes.
Tip: Wanneer zelfs het kleinste pitje te groot is, biedt de oven uitkomst. Zet de oven op 130 graden en laat je stoofpotje daar 2 tot 3 uur stoven.
Heb je dit recept gemaakt? Laat het mij in een reactie hieronder of via Instagram met de hashtag #whatscookinnl dan vooral weten. Ik hoor graag wat je ervan vond!
Geef een reactie