Halwa karachi is een populaire Indiase zoetigheid gemaakt van maïsmeel, suiker, water en ghee. Het is zoet, zacht en smelt heerlijk weg in je mond. En niet geheel onbelangrijk: het is ook nog eens super eenvoudig om zelf te maken!

Voor 48 blokjes:
– 190 gram (geel) maïsmeel
– 1400 ml water
– 625 gram suiker
– 6 eetlepels ghee
– 1 theelepel citroensap
– kwart theelepel kardemon
– wat druppels rode kleurstof
– 2 eetlepels ongezouten amandelen
– 2 eetlepels ongezouten cashewnoten
1. Meng in een kom het maïsmeel met 1100 ml water. Roer het goed door elkaar totdat er geen klonten meer zichtbaar zijn. Zet het aan de kant.
2. Meng in een pan de suiker met de resterende 300 ml water en breng het aan de kook op medium hoog vuur. Blijf ondertussen goed roeren tot alle suiker is opgelost.
3. Voeg het maïsmeel-water mengsel toe en blijf nog steeds continu roeren. Na 5 tot 10 minuten zal je zien dat het mengsel dikker en dikker wordt.
4. Doe er nu 1 eetlepel citroensap en 2 eetlepels ghee bij. Het citroensap voorkomt dat het suiker gaat kristalliseren. Blijf roeren!
5. Na 5 minuten voeg je opnieuw 2 eetlepels ghee toe. En na nog eens 5 minuten voeg je de laatste 2 eetlepels ghee toe.
6. Het mengsel zal nog dikker worden en ook steeds meer gaan ‘glanzen’ door de ghee. Na een half uur non-stop(!) roeren kun je de kleurstof, kardemon en noten toevoegen.
7. Draai het vuur nu helemaal open en blijf nog zo’n 5 tot 10 minuten roeren. Het mengsel wordt nu super glimmend.
8. Neem een ovenschaal (30 bij 20 cm) en schenk hier het mengsel in. Strooi er nog een handje grof gehakte noten overheen en druk het aan. Laat het een uur afkoelen.
9. Haal de halwa uit de ovenschaal (door het voorzichtig om te kiepen) en snij het in stukjes. In de koelkast is het afgesloten tot 2 weken houdbaar.
Heb je dit recept gemaakt? Laat het mij in een reactie hieronder of via Instagram met de hashtag #whatscookinnl dan vooral weten. Ik hoor graag wat je ervan vond!
Geef een reactie